Pienen Puukellon matka

Ennen kuin Puukellon paperiversio päätynyt luettavaksi, se on kulkenut pitkän matkan, joka on alkanut toimituskunnan ideoista ja päättynyt postilaatikkoon. Seuraavien sivujen kuvien ja tekstin avulla kerrotaan miten Pieni Puukello syntyy.


Ensimmäinen askel lehden matkalla on toimituskunnan kokous, jossa päätoimittajan johdolla päätetään lehden sisällöstä. Kuivin suin tai tyhjin vatsoin ei luonnollisesti tarvitse olla. Toki lehden sisältö ei ole pelkästään toimituskunnan harteilla: muut osakuntalaiset voivat vapaasti lähettää kirjoittamiaan juttuja lehteen.

Kun nakit ovat napsahdelleet toimituskuntalaisille, alkaa vimmattu tekstin luominen ja kuvien hankkiminen. Aineisto siirtyy päätoimittajan kautta toimitussihteerille, joka hoitaa taittamisen. Tässä vaiheessa lehti alkaa saada muotonsa.


Keskimäärin taittoon ja kuvien ja tekstien käsittelyyn kuluu aika työpäivän verran. Sinänsä aineiston paikoilleen laitto on nopeaa, mutta juttujen asettelu millimetrien tarkkuudella voi viedä aikaa. Varsinkin kun ohjelmisto mahdollistaa tarkan sommittelun, pieniin yksityiskohtiin voi helposti takertua.  Valmis tiedostopohja nopeuttaa toimintaa.

Kun taitto on valmis, lehti luetaan läpi ja siitä
yritetään löytää virheitä. Tekstit ja kuvat siirretään myös Pienen Puukellon nettisivuille.

Oikoluettu lehti lähetetään seuraavaksi painoon pdf:nä. Painaminen tapahtuu Pitäjänmäessä Picaset Oy:ssä.  Ennen koko painoksen tekemistä tehdään vedos, josta voidaan vielä tarkistaa, miltä lehti näyttää paperilla. Tässä vaiheessa voidaan tehdä vielä hienosäätöä esimerkiksi kuviin tai reunuksiin.




Vedoksen hyväksynnän jälkeen käynnistetään painokoneet ja 300 kpl:n painos valmistuu muutamassa tunnissa. Lehden teossa on useita välivaiheita. Kannet ja sisäsivut painetaan erikseen. Kannet myös personoidaan, jotta osoitetiedot saadaan paikalleen. Painamisen jälkeen lehti leikataan, nidotaan ja pakataan laatikoihin.
Painon jälkeen lehdet jaetaan. Suurin osa lehdistä lähtee suoraan postiin ja maailmalle; lähinnä Helsingin alueelle. Osakunnan asuntoihin ja osakunnalle päätyvät lehdet käydään hakemassa ja jaetaan itse. 

Osakunnan asuntoihin lehdet jaetaan itse.

Puukellot löytyvät osakunnalta lehtihuoneen hyllystä.

Lehden matka ja osakuntalaisten odotus on päättynyt.



HEIKKI KARVINEN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti